ZAMANA DOĞRU

• 18 Nisan 2023

Nedendir bilmem, zaman geçtikçe doğru ve yanlış kavramları değişmeye başladı bende. Her devrin kendi doğru ve yanlışlarının olduğuna inanırım ancak her zaman her yerde doğru veya yanlış diye yargılayacağımız şeylerin sayısı bile bir elin parmaklarını geçmez herhalde.

Her devir kendi yargısıyla geldiğine inanıyorum. Bugün doğru olan bir şey, yarın yanlış olabiliyor. Örneğin, Göbeklitepe’de bulunanlar bize bunu en iyi şekilde kanıtlamaktadır. Aslında o kadar çok uzağa gitmeyede gerek yok. İki sene önceki pandemi dönemiyle şimdiye bakmak bile yeterli. O halde her şey değişiyor. Her devir geçiyor. Hele ki günümüzde neredeyse her gün farklı bir devirde uyanıyoruz. İnsan neyin doğru neyin yanlış olduğunu şaşırıyor. Böyle bir çağda yaşamak hem zor hem lütuf. Bazı insanlar bugün körü körüne savundukları şeyleri yarın reddebiliyor. O zaman biz neyi yargılayabiliriz? Yargıdan öte ne hakkında yorum yapılabiliriz?

Tabii ki doğru ve yanlışlar hayatımızda yaşadığımız müddetçe yer almalıdır. Doğru ve yanlışların gereksiz olduğunu savunmuyorum. Aslında her devirde doğru ve yanlış gözüyle baktığımız yargılar o devrin anlamını ortaya çıkarmak içindir.

Şimdi fark ettim ki zaman herkese adaletli davranıyor. Fikirleri, insanları ve devirleri iyi veya kötü olarak yargılamadan sırası gelen her devre hakkını veriyor.