LGS İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

• 05 Nisan 2020

1. 2020 Merkezi Sınav Uygulama Takvimi
  • Başvuru: Başvurular merkezi olarak MEB tarafından yapılacaktır.
  • Sınav Tarihi: 7 Haziran 2020
  • Sınav Giriş Belgelerinin Düzenlenme Tarihi: 28 Mayıs 2020
  • Sınav Sonuçlarının İlan Tarihi: 1 Temmuz 2020
2. Sınavın Uygulanması
  • Sınav, iki oturum halinde aynı gün uygulanacaktır.
  • Sınavda, 8. Sınıf 1. Dönem öğretim programları esas alınarak çoktan seçmeli 90 soru sorulacaktır.
  • Birinci oturumun başlama saati: 09.30 – Sözel alan, 50 soru, 75 dakika
  • İkinci oturumun başlama saati: 11.30 – Sayısal alan, 40 soru, 80 dakika
3. Sınava Girerken Öğrencilerden İstenecek Belgeler Nelerdir?

Geçerli kimlik belgesi

Fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi

Geçerli kimlik belgesi olmayanlar, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, imzalı-mühürlü/ barkodlu – karekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabileceklerdir.

T.C. İçişleri Bakanlığı 5490 sayılı “Nüfus Hizmetleri Kanununa ve Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” gereği 15 (on beş) yaşından itibaren nüfus cüzdanlarında/T.C. kimlik kartlarında fotoğraf bulundurulması zorunludur.

4. Sınav Başvurusu Nereden Yapılacak?

Merkezi sınav başvuruları tüm 8. sınıf öğrencileri için MEB tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecektir. (Yurt dışında e-okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler hariç) Başvurusu MEB tarafından gerçekleştirilecek öğrencilerin sınav başvurusu için ayrıca bir işlem yapılmayacak.

5. Yurt Dışında E-okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler Sınav Giriş Belgelerini Nereden Alacaklar?

Yurtdışında e-okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler sınav giriş belgelerini 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik, Başkonsolosluk veya Konsolosluklardan alacak ve onaylatacaklardır.

6. Sınav Giriş Belgesi Nereden Alınacak?

Fofoğraflı sınav giriş belgesi 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecektir.

7. Sınav Giriş Belgesini Kaybeden Öğrenci Ne Yapmalı?

Fotoğraflı sınav giriş belgesini kaybeden öğrenci belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden alabilecektir.

8. Sınava Tüm Öğrencilerin Katılma Zorunluluğu Var Mıdır?

Hayır. Sınava katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

9. Aileler Başvuru İçin Okula Gitmek Zorundalar Mı?

Hayır. Öğrenci ve velilerin başvuru için hiçbir şey yapmasına gerek olmayacak. Tüm 8. Sınıf öğrencileri için başvurular MEB tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecektir. (Yurt dışında e-okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler hariç)

10. Sınavla Öğrenci Alan Okul Sayısı Arttırıldı Mı?

Evet. 2019 yılında okul sayısı 1526 idi. 2020 yılı için okul sayısı 1856 oldu. Okul sayısında %21,62 artış sağlandı.

11. Okullar tatil oldu, Sınavda Sorulacak Sorular Hangi Konuları İçerecek?

Her alan için 8. Sınıfın sınava esas derslerinden 2019-2020 eğitim öğretim yılı birinci dönem sonu itibariyle öğretimi tamamlanan konu ve kazanımlara göre öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktır.

12. Birinci Dönem Konuları Hangileridir?

Birinci dönem konu ve kazanımları MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının http://ttkb.meb.gov.tr internet adresinde yer almaktadır.