EĞİTİMDE OYUNUN ÖNEMİ NEDİR ?

• 03 Nisan 2023

Eğitimde oyunun önemi nedir? Öğretmenlik nedir?

Öncelikle öğretmen ne demektir, bunu tanımlamak gerekir. Öğretmenlik, mesleğinin gerektirdiği öğrenimi bitirerek ya da yeterlilikleri kazanarak öğretmenlik yapma yetkisini elde etmiş olan kimse demektir. Bana göre ise öğretmen tam anlamıyla bir tiyatrocudur, dramacıdır. Öğretmen o tahtanın karşısına geçtiğinde ilk önce kendisi eğlenmelidir ki eğlendirebilsin. Önce kendi işlediği dersi anlayabilsin ki çocuklar anlamlandırabilsin. Peki eğitimde oyun ve etkinliğin önemi nedir?

Geleneksel eğitim, birçok öğrenci tarafından etkisiz ve sıkıcı olarak algılanmaktadır. Eğitsel oyunların öğrenme aracı olarak kullanılması, oyunların öğretme becerileri ve yalnızca kullanıcı değil, aynı zamanda problem çözme, işbirliği ve iletişim gibi önemli karmaşıklıkları nedeniyle umut verici bir yaklaşımdır. Eğitimi oyunlaştırma süreci, sadece bilgi ya da beceri dahil değil, oyunun özellikleri ile bütünleştirerek, öğrencilerin mevcut öğrenme alanında öğrenmesini kolaylaştırma potansiyelinden yararlanmadır. Oyun bir çocukluk ve insanlık hakkıdır. Oyun bedeni ve zihni besler. Sorunları çözmek ve çevirmek için bir fırsattır. Oyun çocuğa ezbere saklanmalar yerine, araştırma, inceleme, gözlem, yoğunlaşma ve denemeler oluşturur.

Tüm bunlara dayanarak diyebilirim ki oyun ile öğrenmenin birleştirilmesi süreci daha eğlenceli hale getiriyor. Öğrenme için çocukları motive ediyor ve kalıcı hale getiriyor. Bu sebeple öğretmenler etkinlik peşinde koşmalı, oyunlar oynamalı, oynatmalı eskilerin tabiriyle “ iş çıkarmalıdır”. Eğer öğretmen iş çıkarırsa bu çocuklar ileride büyük “iş” çıkarabilir.