DOĞRU STATÜ EĞİTİM KURUMLARI
İBRAHİM ÇALLI KİMDİR ?
19 Ağustos 2019
(1881, Çal-Denizli – 1960, İstanbul)
1881 yılında doğan ressam İbrahim Çallı, doğduğu küçük kasabayı terk edip İstanbul’a geldiğinde 17 yaşındaydı. Hep hayalini kurduğu büyük kent İstanbul’da genç Çallı, her işi yaptı. Gazete dağıttı. Adliyede mübaşir olarak çalıştı. Bir yolunu bulup işten arta kalan vakitlerinde yaptığı resimlerden birini ressam Şeker Ahmet Paşa’ya göstermesiyle, Sanayi – i Nefise’ye çağırıldı. Orada Osman Hamdi’yle tanıştı. Harika bir resim öğrencisi oldu. Bu başarılı öğrencilik hayatı sayesinde Avrupa sınavını birincilikle kazanan Çallı, Paris Güzel Sanatlar Okulu’na girdi. Paris’te de başarılı bir öğrencilik geçiren Çallı, buradaki farklı akımlardan, özgürlükçü resim anlayışından çok etkilendi. 1914 yılında Akademi’ye hoca olarak geri döndüğünde Paris’te tanıdığı özgür ruhu, ‘çıplak resimleri’ yle anlatıyordu. Çallı, özgürlükçü ruhu Akademi’deki öğrencilerine de aşılamaya çalıştı. 1914 kuşağı olarak da anılan Çallı Kuşağı ise Türk resim sanatında kökten bir değişimim öncülüğünü üstlendi. Bu değişim kısaca şöyle özetlenebilir:
O güne kadar kapalı atölyelerde, açık havayla temastan uzak, fotoğraflara bakılarak yapılan resimler gitti, bu resimlerin yerini yaşamın içinde, sokağın ortasında, denizin kıyısında yapılan resimler aldı. Çallı Kuşağı, sırtlarında boya kutuları, ellerinde sehpaları İstanbul sokaklarına çıktı. Bu da Türk resminde yeni bir dönemin başlamasına neden oldu. Resimlerin konuları, yaşamdan uzak değildi. İstanbul görünümlerinden, ev mekânlarının içlerine kadar uzanan ve gündelik hayatı yansıtan konu çeşitliliği bu kuşağın Türk resmine getirdiği en büyük yenilikti.
1914 dönemin ressamları arasına sanat bakımından İbrahim Çallı kadar güçlü olanlar vardı. Ama hiçbiri iğneleyici sözleri hicivleri ve yaşantısı ile Çallı’nın erdiği üne kavuşamadı.
Ünlü ressam İbrahim Çallı, Paris’ten döndükten sonra empresyonizm akımına uygun eserler vermiş bir Türk ressamıdır. Gerçekte ise, akademikleşmiş bir empresyonizm uygulamaktaydı. Açık renklere yer veren bir paleti, çevik, sinirli bir fırça sürüşü vardı. İbrahim Çallı’nın kendine özgü bir kişiliği vardı. Galatasaray Lisesi’nde açılan sergilere katılışı her seferinde büyük olay sayılırdı. Çallı’nın İnönü portresi çok ünlüdür. Ayrıca zeybekler ve Mevleviler üzerine yaptığı tanınmış kompozisyonları vardır. “Manolyalar” adındaki tablosuyla, çıplak kadın ve erkek resimleri ise, Resim ve Heykel Müzesindedir. Denizli’de adının verildiği Ressam İbrahim Çallı İlköğretim Okulu vardır. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etti, çeşitli sergiler açtı. 22 Mayıs 1960 yılında vefat etti.