YAŞAYAN ATATÜRK

• 10 Kasım 2022

Bugün 10 Kasım Atatürk’ümüzün aramızdan ayrılışının 84. Yılı Cumhuriyetimiz 84 yıldır Atatürksüz...Fakat güçlü fikirlere ve sağlam eserlere sahip olan insanlar bu dünyadan göç etseler de fikirleri ve eserleri sayesinde yaşamaya devam ederler. İşte 10 Kasım 1938’de bedenen aramızdan ayrılan Ata’mız da hala yaşamaya devam ediyor.

Peki Atatürk nasıl ve nerede yaşıyor? Şöyle anlatayım:

Atatürk bugün , 1915’te Anafartalar Kahramanı olduğu Çanakkale’de , 1919’da kurtardığı Muş ve Bitlis’te, 1918 ‘de İlk direniş yuvalarını kurduğu Adana’da, 1919’da Kurtuluş Şavaşı’nı başlattığı Samsun’da, 1919’da genelge yayımladığı Amasya’da , kongreler topladığı Erzurum’da ve Sivas’ta , 1921’de Sakarya Zaferi’ni kazanan ordunun başkomutanı olarak Haymana’da, 1922’de Büyük Zaferi kazanan ordunun başkomutanı olarak Afyon Kocatepe’de, 9 Eylül 1922’de İzmir’e giren vatan kurtarmış kahraman ordunun Gazi Mareşal Başkomutanı olarak İzmir’de, Ege’de, Akdeniz’de , 6 Ekim 1923’te İstanbul’u yeniden fetheden şanlı ordunun başkomutanı olarak İstanbul’da, 13 Ekim 1923’te başkent ilan edilen Ankara’da , 1936’da Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile kontrol ettiği Boğazlar’da, 1938’de kurtardığı , 1939’da anavatana katılan Hatay’da yaşamaya devam ediyor.

Atatürk Kurtuluş Savaşı ile yeniden vatan yaptığı Misakımilli sınırları içinde, Edirne’den Ardahan’a her karış vatan toprağında yaşıyor. Atatürk vatan sevgimizde, bağımsızlık idealimizde, ulusal onurumuzda yaşıyor. Atatürk 1920’de Ankara’da açtığı Türkiye Büyük Millet Meclisinde , 1923’te ilan ettiği cumhuriyette, “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir.” diyen anayasa maddesinde, ulusal egemenlik düşüncemizde yaşıyor.

Atatürk Türk Medeni Kanunu’nda, mahkemede, okulda, işte, evde, tüm kadınların haklarında, seçme ve seçilme hakkında sahip kadın-erkek tüm vatandaşların özgür iradesinde yaşıyor. Laik hukukta, laik eğitimde, kız ve erkek çocukların yan yana oturup karma eğitim gördükleri sınıflarda yaşıyor.

“En hakiki mürşit ilimdir, fendir.” diyen Atatürk bilim ve teknoloji adına sahip olduğumuz her şeyde, ülkemizdeki resim-heykel sergilerinde, tiyatrolarda, müzelerde, kütüphanelerde ve tüm çağdaş okulların sınıflarında, koridorlarında yaşıyor.

Atatürk çok önem verdiği güzel Türkçemizde, türettiği Türkçe terimlerde yaşıyor. ”Yurtta barış, dünyada barış!” diyen Atatürk insanlık ve barış idealimizde yaşıyor. “Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.” diyen Atatürk bu vatana, bu ülkeye, bu Cumhuriyete yürekten bağlı insanların sönmeyen umudunda ve mücadele azminde yaşıyor. Atatürk her 10 Kasım sabahı saat dokuzu beş geçe hayatı durdurup Ata’sına saygısını ve sevgisini gösteren milyonlarca insanın gönlünde yaşıyor.

** Kaynak : Yaşayan Atatürk, Sinan Meydan (Tarihçi-Yazar), 2021.

VİLDAN BAYRAM