TEOG TERCİHİ YAPARKEN BİLİNMESİ GEREKENLER

• 5 Temmuz 2017

2017 TEOG yerleştirme puanlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerde ve velilerde lise tercih telaşı başladı. Bu yıl İzmir genelinde yüzdelik dilimlerinin düşmesiyle kafalar iyice karışmış durumda. Bu sancılı süreçte velilerin mutlaka uzman kişilerden yardım alması gerekiyor. Çünkü puandan ziyade yüzdelik dilimlerine göre tercih yapılması gerekiyor.

TEOG Tercihleri Ne Zaman Başlıyor?

2017 TEOG tercihleri 14 Temmuz Cuma günü başlayacak, 24 Temmuz Pazartesi günü sona erecektir. Tercihleri kendi okulunuzdan yapabileceğiniz gibi başka bir ortaokuldan da yapabilirsiniz.

11 Ağustos tarihinde de yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar açıklanacaktır. 14-18 Ağustos, 21-23 Ağustos ve 28 Ağustos-6 Eylül 2017 tarihlerinde ise yerleştirmeye esas nakil işlemleri gerçekleştirilecektir.

TEOG Tercihlerini Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Tercih işlemi başladıktan sonra birçok veli bu konuda sorunlar yaşamaktadır. Aşağıda tercih listenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunmaktadır.

Okulun Müfredatı: Okulun müfredatı çocuğunuzun gelecekteki mesleğine olumsuz etkide bulunabilir. Örneğin, hukuk fakültesine girmek isteyen bir öğrenci fen lisesini tercih ettiğinde daha çok fen bilimleri derslerini göreceğinden bu durum hukuk fakültesi için engel teşkil etmese de zorlayabilir. Çocuğun ilgi ve yeteneğine uygun olan mesleği belirledikten sonra okulun bu yönde eğitim vermesine dikkat etmek gerekir.

Mesafe: Seçtiğiniz okul bulunduğunuz yere çok uzaksa bu durum lise sürecinde çocuğunuzu yorabilir. Özellikle İzmir gibi büyük kentlerde uzun süren yolculuklar, sabah erken kalkma zorunluğu gibi faktörler çocuğun yorgun düşmesine sebep olacaktır. Bu yüzden yüzdelik dilimleri birbirine yakın olan birden fazla okul seçiminde, önceliğiniz mesafesi daha yakın okul olmalıdır.

YGS-LYS Başarısı: Okul hayatımız sadece liseden ibaret değildir. Liseden sonra iyi bir üniversiteye geçiş yapmak tüm öğrencilerin hayalidir. Bu tür bir hayali gerçekleştirebilmek için de okulun üniversite sınavlarında gösterdiği başarı da önemlidir. Her Anadolu Lisesi aynı başarıyı göstermez. Okulların üniversite kazandırma oranına da bakmak gerekir.

Ortam (Bulunduğu Semt): Ortam (Bulunduğu Semt): Birçok veli lise hayatında okulun bulunduğu semt ilgili kaygılarını haklı olarak dile getirmektedir. Çocuğumun okuldan çıktıktan sonra başına bir şey gelir mi korkusu, semtin önemli olduğunu kanıtlamaktadır. Yapılan tüm araştırma sonuçları, dış çevrenin akademik bilgi üzerinde çok yüksek bir etki oluşturduğunu söylemektedir. Okulun çevresinde olumsuz davranış kazandırabilecek ya da tehlikeli bir durum yaratabilecek ihtimal varsa okuldan uzak durmak gerekir. Ne yazık ki Türkiye’de birçok olumsuz davranış okul veya okulun çevresinde kazanılmaktadır.

Necdet ER

Kişisel Gelişim Uzmanı