DOĞRU STATÜ EĞİTİM KURUMLARI
TEMEL LİSELER KAPANIYOR MU ?
26 Aralık 2018
2014 yılında dönüşüm programına alınan temel liseler 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonunda kapanacak. 2015’ten bu yana hizmet veren 1000 tane temel lisenin kapanmasıyla öğrenci ve veliler yeni bir arayışa geçecekler. Özellikle lise son sınıfta okuyan öğrenciler sınava daha iyi hazırlanmak amacıyla temel liseleri tercih ediyorlar.
Temel liselerin asıl işlevi normal bir lisenin programını uygulamak olsa da daha çok TYT ve AYT ağırlıklı dersler veriliyor. Durum böyle olunca temel liselere olan rağbet her geçen yıl artıyor. Büyük kentlerde sayıları oldukça fazla olan temel liseler, okullarından memnun olmayan birçok öğrenci için sınava hazırlanma aşamasında bir alternatif oluşturuyor.
Peki Temel Liseler Kapanacak Mı?
Dönüşüm programı ile taahhüt ettikleri şartları yerine getiren temel liseler özel okula dönüşebilecek. Özel şartları yerine getirmeyen, okul olma şartı bulundurmayan temel liseler ise 2019 yılının Haziran ayında kapanacak. Bu durumda da ortaya çıkacak olan boşluğu doldurmak özel okullara kalıyor. Tek ders veren özel öğretim kurslarının öğrenciye yetmemesi, öğrencinin sınava yeterince çalışmaması öğrencilerde bir gerginliğe sebep oluyor.
Peki Milli Eğitim Bakanlığı Ne Yapmalı?
TYT ve AYT hazırlık sürecini rahat tamamlamak isteyen öğrenciler elbette bir arayışa geçecektir. Ama ondan önce öğrencilerin yaşadığı bu mağduriyeti düzeltmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili bir çalışma yapması gerekiyor.
Temel liseler tam bir lise formatında hiçbir zaman olmadı ama öğrencinin rahat hazırlanması için bir alternatifti. Şimdi bu okulların kaldırılacak olması görünmeyen bir dezavantaj yaratmış oldu. Bunun yerine özel okul arayışına girecek olan öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenmesi gerekiyor. Daha önce özel okul teşviği sayesinde birçok dar gelirli öğrenci özel okulda okuma imkânı yakalıyordu. Şimdi ise öğrenciler kendi imkanlarıyla bu süreci tamamlamak zorunda kalacak. Kısaca ülke ekonomisindeki sıkıntılar eğitimde fırsat eşitsizliğine sebebiyet verecek.
Devlet Destek Teşviği Nasıl Olmalı?
Devlet okulunda okuyan her öğrencinin devlete belli bir maliyeti var. Devlette okuyan bir öğrenci özel okula geçerek devleti belli bir maliyetten kurtarıyor. Devlet belli bir bütçe ayırıp kişi başına düşen öğrenci maliyetini özel okula teşvik olarak verebilir. Burada özel okulların mali durumunu iyileştirmek yerine maddi durumu iyi olmayan çocuklara fırsat verilmiş olur.
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki özel okulun sosyal ve fiziksel alt yapıları daha iyi. Bir de özel okullarda sınıf kontenjanlarının az olması bir avantaj sağlıyor. Böyle bir durumda maddi durum bakımından gelir seviyesi düşük ailelerin çocukları da özel okulda okuma şansı yakalamalı. Böyle bir fırsat verildiğinde eğitimde de bir nevi fırsat eşitliğini yakalamış oluruz.
Kimlere Yardım Edilmeli?
Türkiye’de okullaşma, okul açma oranı yüksek olsa da Türkiye, doğurganlık oranı yüksek bir ülke olduğu için bu ihtiyaç kolay kolay ortadan kalkamıyor. 2018 LGS sistemiyle nitelikli okullara gidemeyen öğrencilerin birçoğu adrese dayalı okula gitmek zorunda kaldı. Ne yazık ki okullar arasında nitelik farkı çok fazla. Böyle olunca özel okulda bu fırsatı yakalamak isteyen öğrencilere devlet bir fırsat vermeli. Bu durum liyakat sistemiyle yapılmalı. Her öğrenciye olmasa da, belli bir başarı standardını yakalamış ve maddi durumu gerçekten uygun olmayan öğrencilere yardımcı olunması gerekiyor. Temel liselerin kapanmasıyla özel okullara ve öğrencilere yapılacak maddi destekler ülkenin eğitim kalitesini kuşkusuz yükseltecektir.