DOĞRU STATÜ EĞİTİM KURUMLARI
SINAV KAYGISI
24 Kasım 2017
2017-2018 Eğitim öğretim yılında liselere geçiş ve üniversite sınavlarına yaklaşık üç buçuk milyon öğrenci girecek. Ebeveynler ile birlikte on milyon insan sınav başarısı bekliyor. Her anne babanın çocuklarının gelecekte güçlü ve güvende olmasını ister, bunun için çocuklarına iyi bir meslek edindirmeyi amaçlar. İşsizlik oranının yüzde onu geçtiği bu günlerde herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünü bitirmiş olmak ebeveynlerin amaçlarına ulaşması için yeterli olamamaktadır. Bu durum anne babanın kaygısını –özellikle annelerin- arttırmaktadır. Bütün duygular gibi bulaşıcı olan kaygı ebeveynlerden çocuklara geçmekte ve onların başarısını olumsuz yönde etkilemektedir.
Kaygılanan ebeveyn, çocuğu daha fazla çalışmaya zorlayarak amaca ulaşmaya çalışır. Ancak bunu yaparken “olumsuz motivasyon” cümleleri kurarak bu defa onun motivasyonunu düşürmektedir. Kaygının yanına eklenen olumsuz motivasyon ise çocuğun tüm enerjisini alıp götürmektedir.
Sınav kaygısıyla baş etmenin en etkili yolu sadece çocukla “kaygı yönetimi” çalışması yapmak değildir. Öncelikle ebeveynlerle, daha sonra çocuklarla çalışılmalı ve sınavın hayattan “büyük” olmadığı aileye doğru yöntemler kullanılarak anlatılmalıdır. Aksi takdirde çocuğumuzun başarısını sağlamak adına onu başarısızlığa sürüklemiş oluruz.
Feridun BALCI
Eğitim Koçu