DOĞRU STATÜ EĞİTİM KURUMLARI
SINAVA DOĞRU
8 Temmuz 2017
ÖSYM yaptığı tüm sınavlarda öğrencinin yalnızca akademik başarısını ölçmemektedir. Akademik başarının yanında öğrencinin zamanı nasıl kullandığı ve sınav anındaki motivasyonunu da ölçmektedir. Dersin içeriğini çok iyi bilmesine rağmen öğrencilerin büyük bir çoğunluğu başarısız olabilmektedir. Bu da sınavın yalnızca tek faktörden ibaret olmadığını göstermektedir. Sınavda başarılı olabilmek için sınava bir bütün olarak bakmak gerekir. Olumsuz tek bir faktör öğrencinin sınavda başarılı olmasını engelleyebilmektedir. Bu yüzden öğrencinin yalnızca sınav anına veya dersin içeriğine odaklanması var olan problemi çözeceği anlamı taşımamaktadır. Sınava az bir süre kala verilen emeğin boşa gitmemesi için bazı yöntem ve tekniklere ihtiyacımız vardır. Küçük önemsizmiş gibi görünen bazı davranışların sınavı nasıl etkilediğine bakmak başarımızı artıracaktır.
Uyku saatimizi düzenlemek: Düzenli bir uykuya sahip olmayan bireylerin mutlu olma şansları da yoktur. Bilimsel veriler bize 18-24 yaş aralığında bir bireyin günde en az 7 saat uyuması gerektiğini söylemektedir. Mental anlamda bir bireyin gün için rahat olabilmesi için bu 7 saatlik uyku şarttır. Fakat çok fazla uyku da günlük performansımızı düşürebilmektedir. 7-8 saat aralığı en uygunudur. Düzenli uyku yalnızca 7-8 saat uyumak değildir. Düzenli uyku için, uykuya hazırlık ve uyku felci dediğimiz anların da standardının olması demektir. Uyku saatlerini sürekli değiştirip günde 7 saat uyumak sorunu çözmez. Sınava üç gün kala, öğrenci her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalktığı zaman zihinsel ve bedensel anlamda daha dinç olacaktır.
Yediklerimize dikkat etmek: Fizyolojik anlamda rahatsız olan bireyin ruhsal anlamda başarılı olma şansı yoktur. Fiziksel anlamda sorun yaşamamak için de beslenmemize dikkat etmek gerekir. Boğazı ağrıyan veya midesi yanan birinin sınavda gerçek potansiyelini kullanma olasılığı çok düşüktür. Bunun yanında yediklerimizin nöronlar üzerinde de büyük bir etkisi vardır. Ağır katı yiyeceklerin nöronları olumsuz etkilediği ve beyin bağlantılarını yavaşlattığı bilimsel bir veridir. Bu yüzden yemek saatlerine de bir düzen getirmek gerekir. Çok yağlı, şeker oranı yüksek, katı yiyeceklerden uzak kalmak gerekir. Öğünler içinde bizi en fazla etkileyen sabah kahvaltısıdır. Sabah kahvaltısının mutlaka aynı saatte yapılması gerekir.
Arka bahçemizi oluşturmak: Saatlerce sınav anını düşünmek olumsuz düşüncelere kapılmamıza sebep olabilir. Düşünce, eylemlerimizi var eder. Ne kadar çok olumsuz düşünürsek o kadar çok yanlış davranışta bulunuruz. Sınav stresinden kurtulmanın en önemli ayağı kendimize günlük yaşamda birkaç uğraş bulmaktır. Kordon’da arkadaşlarınızla dolaşabilir, Alsancak’ta alışveriş yapabilir, sahilde güzel bir çay içebilirsiniz. Yeter ki sizi sınav düşüncesinden kurtaracak bir arka bahçeniz olsun. Bu arka bahçenizde sınavdan bahsedenlerin yeri olmasın.
Sınava gireceğiniz yeri mutlaka önceden görmek: Sınavdan bir iki gün önce sınava gireceğiniz salonu görmeniz motivasyon anlamında yarar sağlayacaktır. Hatta salonda önceden bir deneme çözmekte de yarar vardır. Çünkü bir yerde başarıyı sağlamak aynı zamanda o yere uyum sağlamakla da paraleldir. İlk kez gördüğünüz bir mekânda sınava girmenin dezavantajını yaşamayın.
Olağanın dışına çıkmamak: Sınav sabahı telaşı gereksizdir. Sınav sabahı birçok aile ve öğrenci büyük bir kaygı ile sınav gününün çok önemli olduğu kaygısını yaşamaktadır. Hâlbuki sıradan bir gün olduğu düşüncesi bize daha çok yarar sağlar. Anne- babalar sabahın erken saatinde uyanır, her zamankinden daha kaliteli bir kahvaltı hazırlamaya çalışır, bu öğrenciyi strese sokmaktan başka bir işe yaramaz. Mutlaka kahvaltı yapın fakat her sabah yediklerinizi yiyin, daha önceden belirlediğiniz saatlerde uyanın.
Unutmayın!!! Bedenini kontrol etmeyen birey ruhunu da kontrol edemez.