DOĞRU STATÜ EĞİTİM KURUMLARI
NASIL İYİ HİSSEDERİM ?
29 Kasım 2018
Günlük yaşam içerisinde, hayatımıza dışarıdan etki eden olumlu veya olumsuz birçok faktör söz konusu… Çevremizdeki uyarıcılar, kontrolü elimizde olmayan sebeplerle bir şekilde hayatımıza dokunuyor ve uyarıcının kalitesine bağlı olarak, duygu durumlarımızda değişikliklere ve kendimizi kötü hissetmemize neden olabiliyor. İyi bir uykudan sonra kahvaltı keyfiyle birleşen güzel duygu durumu, trafiğe çıktıktan sonra bir sürücünün yol vermemesi ile kolayca değişebiliyor. Bu gibi can sıkıcı durumların gün içinde duygularımıza yansıması bizi depresif duygulara yönlendirebilir. Özellikle mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde depresif olma olasılığı artmakta. Küçük bir davranış, kolayca telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkmasına da sebebiyet verebiliyor.
Neden Mutsuz Hissediyoruz ve Bu Durumdan Nasıl Sıyrılabiliriz?
Mutlu olmak ve iyi hissetmek yaşadığımız ortamlara da bağlıdır aslında. Modern çağın ve popüler kültürün birey üzerindeki etkilerini düşününce, bunun etrafımızda olumsuz bir atmosfer yarattığını düşünmemek de zor bir hale geliyor. Günümüz yaşantısının belirlediği ve özneyi pasifize eden sorumluluklar bizim olumlu düşünmemize sık sık ket vuruyor. Bu olumsuz duygu durumunu değiştirecek olan ilk aşama, duygularımızın ne anlama geldiğini bilmekten geçiyor. “Ben kimim?” ya da “Ne için bu duyguya kapıldım?” sorusu, yaşadığımız sorunun çözümü için bize ipucu verecektir.
“Hayatın kendisi mi sorunlu; yoksa trafikte yaşamış olduğum olumsuz örnek mi bana bu duyguyu yaşattı?” sorusundan yola çıkarak aradığımız cevaplar bizim çözüm odaklı düşünmemize yardımcı olacaktır. Biz, hayatın kendisine karşı önyargılı olamayız. Biz, yaşadığımız olumsuz örneklere karşı önyargılı olabiliriz. Doğamıza aykırı olarak karşılaştığımız olumsuz örnekler sanki yaşamın kendisiymiş hissi uyandırıyorsa, bu durum bizlerin olayların akışına karşı yeterince direnç göstermediğimizi ya da hayatı yeterince kavrayamadığımızı gösterir.
Doğru Sorular Sormak Bizi Doğru Çözüm Yollarına Yönlendirir
Yaşam olanaklardan ibarettir. Olumlu düşünce, olayın kendisinden bağımsız ya da bağımlı bir sonucu oluşturduğunu, dolayısıyla olaya odaklanmamız gerektiğini ve aykırı bir durum varsa onu çözmemiz gerektiğini kavratır. Olumsuz peşin yargılar ise olayın aslında tüm hayatımız etkileyip, çaresi olmayan sorunlar yumağı oluşturduğu yargısını kazandırır.
Mutlu olmak ve iyi hissetmek için çabalarken;
“Ne istiyorum?”
“Beni rahatsız eden ne?”
“Ne yaptığımda mutsuz oluyorum?”
“Ne yapmadığımda mutlu oluyorum?”
“Modern çağın dayatması olan bazı davranışlardan uzak kalmak beni mutlu edebiliyor mu?”
sorularına cevap aramak gerekir. Bu davranışlar bizi aslında hayatın kendisinden değil, hayat içerisindeki davranışlardan soğutur. Bütün bir hayatı yargılamak yerine, benlik algısını yönetmek bizi daha mutlu bireylere dönüştürecektir. Hayatın tümünü sorgulamak, gücümüzün yeteceği bir cevap vermemize olanak tanımaz; ama tek tek problemleri belirleyip çözüm yolları aramak kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olacaktır. Bunun dışındaki seçenekler ise depresif bir yaşantı içinde olmamıza sebebiyet verecektir.