MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

• 29 Ocak 2020

Bilindiği üzere meslek seçimi insan hayatı için büyük bir önem arz etmektedir. Kişinin seçtiği meslek, hayatının büyük bir bölümüne hükmeder. Kişinin kazandığı parayı, toplumdaki statüsünü, kişiliğini, yaşam kalitesini, iç dünyasını, sosyalleşme düzeyini, hayallerini ve mutluluğunu etkiler. Durum böyleyken meslek seçimine gerekli ve yeterli önemin verilmesi gerekir. Bu anlamda ailelere, öğretmenlere ve öğrenciye büyük sorumluluklar düşmektedir. Ve tüm bu sorumluluklar yerine getirilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

İlk olarak dikkat edilmesi gereken husus, kendini tanıma:

Ele aldığımız bu kriterde öğrenci kendi kişilik özelliklerinin, ilgilerinin, yeteneklerinin, neyi isteyip istemediğinin farkında olmalıdır. Ve meslek seçiminde kişilik özellikleri ile seçilen mesleğin özelliklerinin uyum içinde olması gerektiği öğrenci tarafından bilinmelidir. Aksi takdirde kişi yapamayacağı, kendine uygun olmayan bir mesleğe yönelebilir. Ve bu olumsuz durum öğrencinin hayatının geri kalan kısmında mutsuz ve başarısız olmasına yol açabilir.

Mesleğin statüsü, prestiji:

Kimi öğrenciler için bu durum önem arz edebilmektedir. Toplumda saygın bir kişilik olmak isteyen, söz sahibi olmak isteyen veya toplumda yer edinmek isteyen öğrencilerin mesleğin bu kriterini dikkate alması gerekmektedir. Öğrenci seçtiği mesleğin ona bir statü kazandırıp kazandırmadığına bakmak zorundadır.

Mesleğin geleceği:

Bilindiği üzere ülkemizde belli başlı mesleklerde çok daha rahat iş imkanı olabiliyorken bazı meslekler de ise ya olumlu bir sonuç alınamamakta ya da olumlu bir sonuç alabilmek için çok daha fazla çaba sarf etmek gerekmektedir. Hal böyle olunca öğrenciler mesleğin bir geleceği var mı, önü açık mı değil mi, diye araştırmak zorundadır.

Mesleğin çalışma şartları:

Mesleğin çalışma şartları kişinin o işi yapabilme durumunu gösterir. Kişinin karakteri, mizacı, kişiliği o işi yapmaya yatkın değilse kişi o işte belli başlı sorunlar yaşayabilir. Ve yine bu olumsuz durum da öğrencinin ilerleyen hayatında yaşam kalitesinin düşmesine yol açabilir.

Toplumsal / ailevi baskı:

Bu alan farklı bir önem arz etmektedir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu maalesef ki bu alanda ailesinin baskısına maruz kalabilmektedir. Aile kimi zaman çocuğunun yerine düşünüp yine çocuğunun yerine karar verebilmektedir. Bu yaklaşımın sağlıklı bir yaklaşım olmadığı bilinmelidir. Ve bir an önce bu yanlıştan vazgeçilmelidir. Aileler meslek seçiminde belli başlı araştırmalar yapıp buna dair öneride bulunabilirler. Fakat son karar kesinlikle öğrenciye bırakılmalıdır.

Olayı detaylı bir şekilde ele aldığımız vakit tüm bu kriterlerin bizi götürdüğü ana bir amacın olduğu bilinmelidir. Öğrenci iyi bir mesleği, para kazanmayı, prestiji, mesleğin çalışma şartlarını tamamen daha kaliteli bir hayatı yaşamak için ister. Yani öz itibariyle ana amaç mutlu olmaktır. Ve gösterilen tüm çaba, bütün uğraş bunun içindir. Bu anlamda öğrenciye destek olunması gerektiği bilinmelidir. Meslek seçiminde öğrencinin yeterli ve gerekli bilgiye sahip olamayacağı bilinmelidir. Ve bu çerçevede öğrenci doğru bir şekilde yönlendirilmelidir. Yapılacak olan mesleğin öğrenciye ait olacağı, mesleğin getirdiği tüm zorlukların ve güzelliklerin yine öğrenciyi etkileyeceği düşünülmelidir. Öğrencinin ailesi ve öğretmenleri bu anlamda daha dikkatli ve hassas olmalıdır. Öğrenciye meslek seçiminin önemine dair her şey anlatılmalı, yol-yöntem gösterilmeli, meslekler tanıtılmalı fakat son karar kesinlikle öğrenciye bırakılmalıdır. Ve öğrencinin kararına saygı duyulmalıdır. Öğrencinin mutluluğunun her şeyden önemli olduğu asla unutulmamalıdır.

Murat Işık

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen