DOĞRU STATÜ EĞİTİM KURUMLARI
KARANLIK MADDE NEDİR
28 Şubat 2019
Karanlık madde, astronomide evrenin içermesi gereken kütlenin çok büyük kısmının kayıpmış gibi görünmesini açıklayan ciddi bir varsayımdır. Onun ışığı emmesi veya dışa yansıtmasının olmadığını biliyoruz, ancak çekim kuvvetleri muhtemelen açıklanamayan bir bükülme veya galaksiden ışık yansıması yaptığını gösteriyor, teleskoplar şu an için onları gözleyebildiğimiz tek aletler.
Karanlık maddenin varlığı ve özellikleri, görünür madde, radyasyon ve büyük ölçekli yapılarda yarattıkları gravitasyonel etkiler aracılığıyla teşhis edilir. Teknoloji hızla ilerliyor, geçmişte olduğundan daha çoğunu görmemizi sağlıyor. Fizikçiler bu hipotetik parçacığı keşfedecekleri konusunda olumlu düşünüyor. Natarajan, yakında karanlık maddenin gerçek tabiatını gözler önüne sermek açısından büyük bir adım atacaklarına emin olduğumuzu düşünüyor.
Karanlık maddenin varlığına işaret eden pek çok gözlemsel veri var. Birincisi gökcisimlerinin içinde bulundukları gökadaların merkezleri etrafındaki dönme hızlarının gökadaların merkezine olan mesafeye bağlı olarak değişiminin açıklanabilmesi için sadece ışıkla etkileşen madde miktarı yeterli olmuyor. Kayıp kütle problemi olarak adlandırılan bu durumun sebebinin ışıkla etkileşmediği için doğrudan gözlemlenemeyen karanlık madde parçacıkları olduğu düşünülüyor.
Karanlık maddenin varlığına işaret eden bir diğer gözlemsel olgu, ışığın uzayda bükülmesi ile ilgili. Genel görelilik kuramı kütlenin uzayı eğdiğini söyler.
Tayfun Büyüközlü
Fizik Öğretmeni