İNSANIN 5 HALİ

• 12 Kasım 2018

Yalın Hali

Karanlık bir âlemden, ışıklı bir dünyaya gözlerimizi açtığımız, bir ağlayışla dünya nüfusuna katıldığımız hâlimizdir yalın hâlimiz. Sevgi dolu gözlerle karşılaştığımız, ama hiçbir olgunun farkına varamadığımız, sadece yaşamsal gereksinimlerimizi karşıladığımız zamanlar… İçimizde korku, nefret, kötülük yok; aklımızda doğru, yanlış, güzel, çirkin yok… Sadece bir beden, bir yürek… Meraklı bakışlarla, gülücüklerle, nedensiz ağlamalarla sürdürürüz yalın hâlimizi. Bizi nasıl bir serüvenin beklediğini bilmeden, yaşamı ve insanları tanımadan minik bir insan yavrusu olarak varlığımızı hissettirdiğimiz zaman.

-i Hali (Belirtme Hali)

Yalın hâlden çıkıp bizi biz yapan değerleri edindiğimiz zorlu bir süreçtir. Dünyayla, insanlarla, hatta kendimizle bile savaştığımız bu dönemde yaşarız bütün ilklerimizi. İlk okulumuz, ilk öğretmenimiz, ilk kavgamız, ilk gösterimiz, ilk aşkımız, ilk ayrılığımız… Düşünce kanayan dizlerimiz, öpünce geçen acılarımız vardır. Yeryüzünde belirdiğimiz, var olduğumuz hâlimizdir.

-e Hali (Yönelme Hali)

Dünyada olan biten her şeyin nedenini sorguladığımız, sorunları çözeceğimize inandığımız, mutluluğu yaratmanın sırrına erdiğimizi sandığımız bir dönem. Yarınlarımızı hazırlarken zamanla yarışırız. Yöneldiğimiz alanlarda başarı elde etmek için var gücümüzle çalışırız. Daha çok, daha çok çalışıp en donanımlı, en bilgili, en üretken, en saygın insan olma yolunda elimizden gelen tüm gayreti gösteririz.

-de Hali (Bulunma Hali)

Yılların izleri yerleşir yüzümüze, saçımızın tellerine… Kendimize en çok ‘’ Yaşadığım kadar yaşayabilecek miyim?’’ sorusunu sorduğumuz hâlimizdir. Ruhumuzla bedenimizin birbirine bir türlü uymadığı, bedenimizin ruhumuza sürekli ihanet ettiği bir dönemdir bu. Ve insan dünya üzerinde, yaşadığı şehirde, evinde, arabasında, koltuğunda geçireceği günlerin azaldığının farkına varır. Bu farkındalık acı verir ona, kederle doldurur yüreğini.

-den Hali (Ayrılma Hali)

Artık demir almak günü gelmiştir zamandan. Meçhule giden geminin bir yolcusu da siz olacaksınız. Uğruna ömrünüzü verdiğiniz her şey geride kalacaktır. Sadece anılarınız gelecektir sizinle. Ve bir çınar ağacının gölgesinde sevdiklerinizin gözyaşlarıyla sulanacak çiçekleriniz. Bir isminiz kalacak geriye, bir de yüreklere ektiğiniz sevgi tohumları…

Aysevil AKKÖY

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni