DOĞRU STATÜ EĞİTİM KURUMLARI
DERSLERDEKİ BAŞARIYI İLERLETMEK İÇİN TEKNİKLER
10 Ocak 2020
1. Düşünce kalıplarını düzenli periyotlarla gözden geçirip bizim için en uygun ve kullanışlı olanlarını hayatımıza yerleştirmeyi alışkanlık haline getirmek
Olumsuz düşünceler sadece olumsuz duygular doğurur, olumsuz duygular ise fonksiyonel davranışlara yol açamazlar. Derslere karşı ben yapamam, anlayamam, başaramam ya da asla kazanamam gibi düşünceler sizin direkt duygu ve davranışlarınıza etki edecek böylece o derslere karşı hem olumsuz bir duygu hem de yaklaşım göstermenizin önünü açacaktır. Geri dönüşü de başarısızlık olacaktır.
2. Eksik olduğu düşünülen derslerin üzerine daha çok yüklenmek
İyi olunan derslerin üzerinde çalışmak sizi sadece o derslerde sınırlı bir miktar daha geliştirir; ancak eksik olunan dersler bırakıldığında bu sizin deneme puanlarınızın üzerine çıkamamanıza sebep olur.
3. Öğrenilen soruları deneyimlemek
Denemelerde ve evde yanlış-boş bırakılan soruların çözüm şekillerini öğrenmek yetersiz kalacaktır. Araştırmalar yeni öğrenilen bilgilerin iki günün sonunda zihinden %70’inin silindiğini göstermiştir. Çünkü bilgi ilk öğrenildiğinde kısa süreli bellektedir. Onları pekiştirmek yani uzun süreli belleğe atmak için o bilgilerin deneyimlenmesi gerekir. O da öğrenilen sorunun çözüm şeklini öğrendikten sonra onlara benzer en az iki ya da üç soru çözmekle mümkün olacaktır.
4. Sürekli farklı ve ileri seviyedeki soru tarzlarını çözmeye ve öğrenmeye çalışmak
Burada kaynak çeşitliliği de önemli bir faktör niteliğinde. Her gün 4 soru tarzı öğrenilse bir ayda 120 soru tarzı öğrenilmiş olur.
5. Zaman yönetimini fonksiyonel hale getirebilmek
Zaman yönetimi başarının en önemli unsurudur. En başarılı bireyler zamanlarını en iyi yöneten bireylerdir. Düzenli olarak haftalık ya da on beş günlük bir program yapılması ve takip edilmesi hedeflere ulaşmayı kolaylaştıracaktır.
Uzm. Psk. Akın TUNCER
Doğru Statü Eğitim Kurumları Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi