BAŞARIYLA YAŞAMAK

• 24 Aralık 2019

Başarı, kişi için anlamlı bir eylemin belirlenen günlük programlarla adım adım gerçekleşmesidir. Amacı olmayan bir bireyin başarılı olması mümkün değildir; bir amacı olan insan toplumda belirli yerlere gelir ve hedefine ulaşır. Çoğu insan başarısızlıkla karşılaştıktan sonra hedeflerinden vazgeçme eğiliminde olur ve bu eğilimi taşımaya başladığında davranışlarının sonucu kararsızlık olur. Kişinin kendine olan inancı ve güveni kaybolur. Oysaki başarısızlık bir son değil, başarıya giden pekiştirilmiş bir yoldur.

Yürümeye başladığınız ilk anınızı düşünün ayaklarınız üzerine durmaya çalıştığınız her an düşmek için adaysınız. Her seferinde bir daha dener bir adım daha atarsınız ve sonunda ayakta durabiliyorsunuzdur. İlk adımı attığınızda düştüğünüz zaman yürümekten vazgeçerseniz önce yürümeyi sonra koşmayı öğrenebilir miydiniz? Başarı, doğumdan ölüme kadar giden bir yolculuktur. Başarısızlık ise hayata karşı aldığınız ilk bilettir. Başarısızlığı bu yolda refakatçi olarak görüp yolunuza devam etmelisiniz.

Başarısızlıktan korkmayın. Korkunun ilacı, eylemdir. Kendinize güvenin ve korkularınızı yenin.

Başarılı Bir İnsanın Özellikleri Nelerdir?

Kendini iyi tanır. Kişinin beceri ve ilgilerini keşfetmiş olması neleri çok iyi yapabileceğini gösterir niteliktedir. İlgi duymadıkları bir alana yönelme yerine, kendilerini yeterli buldukları alanlara yönelirler.

Değerlendirme yapar. Bu kimseler yeterliliklerinin, niteliklerinin ve becerilerinin sınırlarını bilen ve bu imkanlarının farkında olan kimselerdir.

Etkin bir planlama yapar. Başarılı insanlar zamanlarını hedefleri noktasında bilinçli bir şekilde kullanır ve varış noktasına programladıkları vakitte ulaşırlar.

Gözlem yapar. Doğru bir planlamanın yanında, dinlemek ve gözlem yapmak kişiye birçok alanda avantaj sunar. Gözlemlemek sorulan bir soru karşısında cevabı da onda bulmayı sağlayan bir eylemdir.

Sorumluluk sahibidir. Sorumluluk bilinciyle donanmak başarılı bir bireyin ilk adımlarıdır.

Kararlıdır. Başarıya ulaşmak için çıktığınız bu yolda bir dizi engellerde sizi bekliyor olacak. Hayaliniz ve hedefiniz ne ise onun için azmetmelisiniz. Atılan her kararlı adım sizi hedefinize bir adım daha yaklaştıracaktır.

Başarı ile yaşamak istiyorsanız nerede olduğunuza değil, nerede olmak istediğinize odaklanın. Kendinizle ve yaşadığınız hayatla barışık kalın çünkü başarıya giden yolda en büyük motivasyonu önce kendinizden sonra hayattan alırsınız. Ve hayatınıza nasıl yön verirseniz varış noktanız hedeflediğiniz yerdir. Doğru yapma hakkınız olduğu kadar yanlış yapma hakkına da sahipsiniz. Her başarı başarısızlıkla tecrübelenmiş hayata dair deneyimlerinizdir. Hedeflerinizden ödün vermeyip başarının birebir takipçisi olmalısınız.

Ümran Gündüz

Rehber Öğretmen